Bouwspeeltuin Jeugdland

* Leuke dingen om te doen 06


Hallo ouder(s) en verzorger(s),
Door het coronavirus kunnen de kinderen niet naar school en wordt er gevraagd om sociale afstand te houden. Ook spelen of knutselen op Bouwspeeltuin Jeugdland Nieuwegein kan voorlopig niet.
Om jullie een beetje te helpen hebben we een paar leuke tips. Voor elke dag eentje en sommige zijn vaker te gebruiken. Veel plezier ermee.

Groeten van Jeugdland

P.S.
Je kunt je inschrijven voor onze nieuwsbrief via onze site op https://www.jeugdlandnieuwegein.nl/contact/mailinglijst/ Heb je geen belangstelling meer, dan kun je jezelf ook weer afmelden. Bij elke mail die je krijgt wordt aangegeven hoe je dat kunt doen.
Natuurlijk mag je dit berichtl ook doorsturen. Graag zelfs. Dan kunnen veel kinderen en ouder(s)/verzorger(s) er plezier van hebben.


TIP 41: Kunst en CultuurHet is deze week museumweek. Tot en met zondag 26 april zetten ruim vierhonderd Nederlandse musea hun collecties in de schijnwerpers, volledig digitaal.

Wil je weten wat kinderen vroeger deden als ze vrij waren van school, kijk dan bij het Zuiderzeemuseum. Bij het Spoorwegmuseum hebben ze o.a. bouwpakketten voor bijvoorbeeld een locomotief. Het Rijksmuseum leert je schilderen zoals Rembrandt. Misschien wordt jij er ook wel beroemd door. Doe een Egyptische dierenspeurtocht in het Rijksmuseum voor Oudheden. Of bezoek een ander museum.
Meer informatie is te vinden op https://www.nationalemuseumweek.nl/online-aanbod-musea/


TIP 42: Dieren

Heb je ooit wel eens een dassenjong gezien of gehoord? Het is heel bijzonder om nu al een jong dasje te zien. Waarschijnlijk is deze te vroeg geboren. Het lijkt goed te gaan met het dasje. Hij/zij klimt als de beste stijl omhoog en roept heel hard dat er eten moet komen. Ook de medewerkers van ‘De dassen van de Heuvelrug’ hebben dit nog nooit gezien of gehoord. Een dasje op de Utrechtse Heuvelrug, dat is bijna om de hoek. Leuk!!!

Als je het dasje zelf ook wil zien en horen kijk dan op https://www.ad.nl/video/kanalen/utrechts-nieuwsblad~c435/series/snel-nieuws~s1051/dassenjong-gefilmd-op-utrechtse-heuvelrug~p142049

Bij https://kids.dasenboom.nl/index.asp?pa_id=54 kun je veel lezen over dassen. Wat eten ze graag en waarom zie je nooit overdag een das. (Illustratie van Das en Boom site)


TIP 43: Recept Zweedse gehaktballetjesIn het Zweeds heten ze Kottbullar (met twee puntjes op de o) en dat zijn gehaktballetjes. IKEA verteld hoe jij ze kunt maken.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes
• 500 g rundergehakt
• 250 g varkensgehakt
• 1 ajuin, fijn gesneden (ajuin = ui)
• 1 teentje knoflook (geplet of gesneden)
• 100 g broodkruimels
• 1 ei
• 5 eetlepels volle melk
• zout en peper

Voor de saus
• scheutje olie
• 40 g boter
• 40 g bloem
• 150 ml groentebouillon
• 150 ml runderbouillon
• 150 ml (slag)room
• 2 theelepels sojasaus
• 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding
Doe de oven aan op 180 graden.
Vergeet niet om je handen te wassen.

• Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
• Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
• Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
• Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
• Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
• Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen – frietjes, krieltjes of puree.

Bon appétit of smaklig måltid, zoals ze dat zeggen in Zweden.


TIP 44: Virtueel naar de dierentuin, Keukenhof, Vaticaanstad, Amerika

Nog meer over dieren. Op https://www.youtube.com/BurgersZoo kun je luisteren naar de dieren van de Afrikaanse vlakte. Ze noemen het de Silent Zoo, de stille dierentuin. Je hoort de dieren wel, maar er zijn geen mensen. En ze hebben ook geluiden uit de Mangrove.

“Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou!”, vertelt directeur Bart Siemerink. Op https://keukenhof.nl/nl/keukenhof-virtueel-open/ vindt je er allerlei filmpjes waarin je alle mooie bloemen goed kunt bekijken.

Wil je liever wat verder van huis iets bekijken? De musea in Vaticaanstad in Rome Italië hebben ook filmpjes. Normaal is het er druk, maar in de filmpjes kun je alles rustig bekijken. http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.html

Nog verder weg kun je vijf Nationale Parken in Amerika bekijken. https://artsandculture.withgoogle.com/en-us/national-parks-service/parks


TIP 45: VoorlezenDaphne Deckers leest voor op https://www.youtube.com/channel/UCzITjcd9OBjWFi72M-Lfp4Q
Michelle Obama leest in het Engels voor uit ‘De Gruffalo’ op https://www.youtube.com/pbskids

TIP 46: Brugklas blijft thuis en Zapplive extra

NPO Zapp komt op NPO3 en online met extra programma’s om thuisblijvende kinderen ook tijdens de meivakantie te vermaken. De populaire jeugdserie Brugklas komt met het toepasselijke Brugklas blijft thuis en Zapplive extra wordt speciaal omgedoopt tot Zapplive extra vakantie.


TIP 47: Escaperoom in eigen huisEn dan nu een beetje actie. Hier vindt je tips over het maken van een escaperoom in je eigen huis. Leuk om te maken en leuk om te doen. Omdat zowel de voorbereiding als de uitvoering langer duren, is dit een goede tip voor de meivakantie.
https://www.nu.nl/wonen/6043544/paastip-bouw-thuis-je-eigen-escaperoom.html#coral_talk_wrapper

TIP 48: Koningsdag spel

In De Molenkruier staat een paginagrote advertentie van Jumbo. Ze hebben een Koningsdag spel gemaakt met o.a. blik gooien, spijker poepen en koekhappen. Op de advertentie staat een QR code voor de spelregels. Leuk om te spelen op Koningsdag.


TIP 49: Geloof, hoop en liefdeGeloof: In het goede.
Hoop: Houd vol, wees positief en zoek het geluk in kleine dingen.
Liefde: Geef elkaar aandacht en wees lief voor elkaar.

Vrijwilligers en bestuur van Bouwspeeltuin Jeugdland Nieuwegein
wensen jullie een fijne vakantie en een vrolijke Koningsdag.